In 2024 van Maastricht naar huis een tocht van 250km fietsen
Jako Langeveld( Lid van team: Trap de langste dag weg )
Steun mij..
Ik ga 250 kilometer fietsen voor MS research
De afgelopen jaren heb ik al vele fietstochten gefietst om geld op te halen voor verschillende goede doelen. Dit jaar wil ik dat doen voor MS research en hun onderzoek naar de erfelijkheid van MS.
Op 24 en 25 juni fiets ik op de langste dagen van het jaar, samen met mijn vrienden, voor MS research van Rotterdam naar Groningen. Een fietstocht van 250 km.
Het streefbedrag is 10000 euro. Helpt u ook mee? Alle beetjes helpen.
Alvast bedankt!
Jako
Ik steun dit onderzoek!
Dr. Iris Jonkers, onderzoeker bij MS Centrum Noord Nederland. “Sommige mensen met een erfelijke aanleg krijgen MS en anderen niet. Ik wil begrijpen waarom.” |
MS is niet erfelijk, ook al spelen erfelijke factoren wel een rol. De kans dat familieleden van mensen met MS, zoals een kind of broer en zus, ook MS krijgen is heel klein: tussen de 1 en 3%. Zelfs eeneiige tweelingen – met precies hetzelfde erfelijke materiaal – ontwikkelen vaker niet dan wel allebei MS. Gemiddeld heeft iemand in Nederland een kans van 1 op 700 om MS te krijgen, in sommige families is deze kans dus iets hoger. De kans op MS neemt toe wanneer mensen dezelfde genen hebben, maar er is niet één gen dat MS veroorzaakt. Sterker nog, er zijn minstens 230 genetische variaties waarvan we weten dat ze met MS verband houden. Een mens heeft echter in totaal meer dan 20.000 genen. Hoe meer van deze MS-risico genen een persoon heeft, hoe groter de kans is dat hij/zij MS ontwikkelt. Dat is waar dit onderzoek zich op focust bij het onderzoek van Iris Jonkers, waarbij de erfelijke aanleg van MS wordt onderzocht.