Veelgestelde vragen
Kies het onderwerp waar je een vraag over hebt.
Wat is MS?
MS (multiple sclerose) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg. Het centrale zenuwstelsel kan bepaalde signalen niet goed verwerken, doordat de isolatielaag (de myeline) rondom de zenuwbanen is aangetast.
Wat zijn de symptomen van MS?
MS veroorzaakt diverse uitvalverschijnselen: van krachtverlies, blindheid en extreme moeheid tot geheugenproblemen. De symptomen van MS verschillen per persoon en het verloop van de ziekte is lastig te voorspellen.
Wie krijgen MS?
In Nederland lijden 17.000 mensen aan MS. MS treft vooral jonge mensen in de bloei van hun leven. De ziekte wordt gediagnosticeerd bij mannen en vrouwen tussen het 20ste en 40ste levensjaar. Daarnaast komt MS komt twee maal zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.
Waarom is onderzoek naar MS hard nodig?
MS is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen en is zeer ingrijpend voor zowel de persoon zelf als zijn of haar omgeving. Omdat er nog geen medicijn bestaat tegen deze wrede ziekte, is onderzoek hard nodig.
Waar kan ik meer informatie vinden over MS?
Voor meer informatie kunt u bellen met het MS Loket via 0900 1066 of een kijkje nemen op onze website https://msresearch.nl/
Wat doet Stichting MS Research?
Stichting MS Research zamelt geld in voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte MS bij volwassenen en kinderen. Daarnaast informeert zij een breed publiek over MS en zet zich in voor een goede kwaliteit van zorg voor alle mensen met MS. Hiervoor werkt de Stichting nauw samen met wetenschappers, neurologen, zorgverleners, mensen met MS, MS Vereniging Nederland en andere MS gerelateerde organisaties.
Hoe besteedt Stichting MS Research het geld?
Stichting MS Research besteedt dankzij trouwe donateurs elk jaar in totaal zo’n 3 miljoen euro aan MS-onderzoek in Nederland. Van iedere euro die u geeft gaat 86 cent direct naar onderzoek, voorlichting en zorg. Binnen ons lidmaatschap in de MS International Federation, levert de Stichting jaarlijks ook een bescheiden bijdrage aan internationaal MS-onderzoek. Voor meer informatie over uw bestede euro kijk hier.
Waar ligt de focus van Stichting MS Research?
MS is nog niet te genezen. Wetenschappelijk onderzoek is onmisbaar om tot een oplossing te komen voor deze zenuwslopende ziekte. De onderzoeksprojecten die dankzij vele donateurs mogelijk worden gemaakt richten zich op vier hoofddoelen:
- Het verbeteren van de diagnose en prognose van MS
- Vaststellen van de oorzaken van MS
- Het vinden van behandelingen voor MS
- Het vinden van behandelingen voor (de gevolgen van) MS
Alleen onderzoeksprojecten met een hoge relevantie voor MS en van hoogstaande kwaliteit ontvangen een subsidie van de Stichting. Daarom worden alle subsidieaanvragen zorgvuldig beoordeeld door een onafhankelijke wetenschappelijke raad.
Met welke academische MS centra werken jullie samen?
Professionals uit verschillende vakgebieden zijn betrokken bij onderzoek naar MS. In gespecialiseerde MS-centra bundelen experts op het gebied van o.a. onderzoek, diagnose, zorg en revalidatie hun krachten. Door deze nauwe samenwerking wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare kennis over MS. Stichting MS Research erkent het belang van deze centra en geeft financiële steun aan, MS Centrum Amsterdam, MS Centrum ErasMS Rotterdam, MS Centrum Noord-Nederland en de Nederlandse Hersenbank voor MS, deze centra behoren wereldwijd tot de top van het MS-onderzoek.
Meer weten over onderzoek naar MS? Bezoek onze website voor informatie over lopende onderzoeksprojecten.
Hoe kan ik de meeste fondsen werven?
Vind hier 10 tips om jouw actie succesvol te maken.
Kan ik het hele jaar door een actie starten?
Jazeker. Je kan op elk moment van de dag, 365 dagen per jaar een actie starten. Let wel op dat je genoeg tijd hebt om fondsen te werven.
Kan ik mijn inschrijving annuleren?
Er kan onverhoopt iets misgaan waardoor je moet afzeggen. Je kunt je inschrijving annuleren door een e-mail te sturen. Het is helaas niet mogelijk om sponsorgeld retour te ontvangen.
Hoe groot mag een team maximaal zijn?
Je mag met zoveel mensen meelopen als je wilt. Je kunt teamleden toevoegen zolang de inschrijving open is. Van elk individueel teamlid verwachten we natuurlijk wel dat ze actief meedoen aan de fondsenwerving. Gemiddeld wordt er per deelnemer ongeveer 300 euro opgehaald.